home


Carta d'un pare al seu fill sobre l'ensenyament de la religió

3 d’abr. 2017, 3:28 publicada per Enric Aragones Casares

La carta de Jean Jaurès


El socialista Jean Jaurès va néixer a Castres, França. Va estudiar a l’École Normale Superieure de Paris, va treballar com a professor de Filosofia a Albi i va donar algunes classes a laUniversitat de Toulouse (1883-85). Des de 1889-1914 és diputatcom a membre del Partit Obrer FrancèsEl 1904 funda el periòdicL’HumanitéEl 1905 aconsegueix unir sota el seu lideratge alssocialistes francesosformant la Secció Francesa de la Internacional ObreraVa ser precisament el diari socialistaL’Humanité el que va publicar aquesta carta dirigida al seu fill endata que no ens constaMor assassinat el 1914.

Aquest text va ser citat per Pildain les Corts de la II República iha arribat fins a nosaltres a través de Michel Santamarina, històric militant de l’HOAC de Sestao (Biscaia) i Carlos García de AndoinUna bona anàlisi sobre la historicitat d’aquesta carta es pot trobar en aquesta pàgina web.


A la revista cristiana “Iglesia Viva”, al número 219 del tercer trimestre de 2004, hi ha la carta en formatPDFA sota la podeu llegir en català.

Carta d’un pare socialista al seu fill sobre l’ensenyament de la religió:

ESTIMAT FILL, em demanes un justificant que teximeixi de cursar la religióuna mica per tenirla glòria de procedir de diferent manera que la major part dels condeixeblesi temo que tambéuna mica per semblar digne fill d’un home que no  conviccions religiosesAquest justificant, estimat fillno te l’envio ni te l’enviaré mai.

No és perquè vulgui que siguis clericaltot i que no hi ha en això cap perillni n’hi ha tampoc en què professis les creences que texposarà el professorQuan tinguis l’edat suficient per jutjar,seràs completament lliureperò tinc decidit que la teva instrucció i educació siguin completesi no ho serien sense un estudi seriós de la religió.

Et semblarà estrany aquest llenguatge després d’haver sentit tan belles declaracions sobre aquesta qüestiósónfill meu, declaracions bones per arrossegar alguns, però que estan en pugna amb el més elemental bon sentit. Com seria completa la teva instrucció sense un coneixement suficient de les qüestions religioses sobre les quals tothom discuteix? Voldries tu, per ignorància voluntària, no poder dir una paraula sobre aquests assumptes sense exposar-te a deixar anar un disbarat?

Deixem de banda la política i les discussions, i vegem allò que es refereix als coneixements indispensables que ha de tenir un home de certa posició. Estudies mitologia per comprendre la història i la civilització dels grecs i dels romans, però què comprendràs de la història d’Europa i del món sencer després de Jesucrist, sense conèixer la religió que va canviar la faç del món i va produir una nova civilització? En l’art, què seran per a tu les obres mestres de l’Edat Mitja i dels temps moderns, si no coneixes el motiu que les ha inspirat ni les idees religioses que contenen? En les lletres, pots deixar de conèixer no només Bossuet, Fenelón, Lacordaire, De Maistre, Veuillot i tants altres que s’ocupaven exclusivament de qüestions religioses, sinó també a Corneille, Racine, Hugo, en una paraula, a tots aquests grans mestres que deuen al cristianisme les seves més belles inspiracions? Si es tracta de dret, de filosofia o de moral, pots ignorar l’expressió més clara del Dret Natural, la filosofia més estesa, la moral més sabia i més universal? -aquest és el pensament de Joan Jacobo Rousseau.

Fins i tot a les ciències naturals i matemàtiques trobaràs la religió: Pascal i Newton eren cristians fervorosos; Ampère era piadós; Pasteur provava l’existència de Déu i deia haver recobrat per la ciència la fe d’un bretó; Flammarion es lliura a fantasies teològiques. Voldràs tu condemnar-te a saltar pàgines en totes les teves lectures i en tots els teus estudis? Cal confessar-ho: la religió està íntimament unida a totes les manifestacions de la intel·ligència humana; és la base de la civilització; i és posar-se fora del món intel·lectual i condemnar-se a una manifesta inferioritat el no voler conèixer una ciència que han estudiat i que posseeixen en els nostres dies tantes intel·ligències preclares. Ja que parlo d’educació: per ser un jove ben educat, cal conèixer i practicar les lleis de l’Església? Només et diré el següent: res cal retreure als que les practiquen fidelment i amb molta freqüència cal plorar pels que no les tenen en compte. No fixant-me sinó en la cortesia, en el simple «savoir vivre »cal convenir en la necessitat de conèixer lesconviccions i els sentiments de les persones religiosesSi no estem obligats a imitar-les, hem de, almenys, comprendre-les, per poder guardar-el respecte, les consideracions i la tolerància que els són degudesNingú serà mai delicat, fi, ni tan sols presentable sense nocions religioses.

Estimat fillconvenç-te del que et dicmolts tenen interès en que els altres desconeguin la religióperò tothom desitja conèixer-la. Pel que fa a la llibertat de consciència i altres coses anàlogues, això és vana xerrameca que rebutgen de comú acord els fets i el sentit comú. Molts anticatòlics coneixen almenys mitjanament la religióaltres han rebut educació religiosala seva conductaprova que han conservat tota la seva llibertat.

A més, no cal ser un geni per comprendre que només són veritablement lliures de no ser cristians els que tenen facultat per ser-ho, doncs, en cas contrari, la ignorància els obliga a la irreligióLa cosa és molt clarala llibertat exigeix la facultat de poder obrar en sentit contrariEtsorprendrà aquesta cartaperò és precís, fill meu, que un pare digui sempre la veritat al seu fill.Cap compromís em podria excusar d’aquesta obligació.

(Text tret del Diari de Sessions de les Corts espanyoles, 1 de març de 1933)

L'Àngel de la Guarda

9 d’oct. 2015, 1:38 publicada per Enric Aragones Casares

Amb motiu de la festa de l'àngel de la guarda, aquesta setmana hem estat treballant aquesta figura, que suposa un dels regals que Déu ens ha donat a totes les persones.
 
20151009_102127.jpg                 20151009_102143.jpg

El pessebre

29 de gen. 2015, 7:25 publicada per Pepe Martin


2n A: L'amistat

24 de maig 2013, 4:28 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 24 de maig 2013, 4:29 ]

Igual que Jesús estimava els seus amics, nosaltres estimem i cuidem els nostres. I no hi ha millor manera de fer-ho que fer un dibuix amb pintures i regalar-ho al nostre amic! Amb dedicatòria inclosa!

P3: Palmes

10 d’abr. 2013, 10:47 publicada per Usuari desconegut

Abans d'acabar el segon trimestre els alumnes de P3 vam fer la nostra palma "cassolana". Estem molt orgullosos de com ens han quedat! :)


P5: L'Arca de Noè

10 d’abr. 2013, 10:39 publicada per Usuari desconegut

Els grans d'Infantil hem aprés un munt de coses de Noè, l'arca i els animals. Hem vist la peli, hem jugat amb l'arca de Playmobil i fins i tot hem fet un mural!

               

Bona Pasqua a tots!

5 d’abr. 2013, 1:52 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 5 d’abr. 2013, 1:52 ]

S'han acabat les vacances de Setmana Santa i ha arribat la Pasqua.

Amb ella també arriba la primavera i comença el tercer trimestre, el trimestre més important del curs. Aviat començarà la calor i ens costarà més treballar i concentrar-nos, però no per això hem d'afluixar el bon ritme que portem tots i totes i que ens ha dut fins aquí.

Ànims doncs i que l’alegria de la Pasqua ens permeti afrontar els nous reptes i dificultats amb ganes, energia i amb la convicció de poder arribar a bon port.


4t B: Els 4 Evangelistes

19 de febr. 2013, 0:43 publicada per Usuari desconegut

Aquesta manualitat ens ha servit per aprendre els noms dels 4 evangelistes (Mateu, Marc, Lluc i Joan) i relacionar-los amb el seu símbol. Cadascú ha triat el que més li ha agradat i hem fet servir la imaginació i les mans per fer-ho!

    
Dibuixos Concurs Bíblic

19 de febr. 2013, 0:26 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 19 de febr. 2013, 0:32 ]

Ja hem fet i enviat els qüestionaris i dibuixos pel Concurs Bíblic. El tema era la Solidaritat, i han sortit veritables obres d'art! Voleu veure alguns exemples? ;)
       

         

La Quaresma

15 de febr. 2013, 0:28 publicada per Usuari desconegut   [ actualitzat el 19 de febr. 2013, 3:15 ]

Dimecres passat, dimecres de cendra, vàrem començar la Quaresma. La Quaresma és un període de reflexió, de millora, de treball i de demanar perdó. Ens proposem tots plegats arribar, de la millor manera possible, a la Pasqua, festa principal dels cristians. De la mateixa manera que un atleta s'entrena per arribar als Jocs Olímpics, nosaltres treballem per millorar i abandonar tot allò que ens aparta del que Jesús ens va ensenyar (egoisme, injustícia, rencor, venjança, etc...).

Durant aquests 40 dies esforcem-nos per millorar, poc a poc i mica en mica per tal d'arribar ben preparats, ben entrenats i en bona forma a la Pasqua (i a les nostres merescudes vacances de Setmana Santa!).


1-10 of 25

Comments